Pliki do pobrania!
FORMULARZ ZGŁOSZENIOWY – wersja do edycji
REGULAMIN 15. Konkursu Piw Domowych
Wracamy! Po 2 latach przerwy jeden z najstarszych polskich konkursów piw domowych przypomina obowiązujące kategorie 🙂 Dlaczego przypomina? Bo one już czekają na Was 2 lata – to są kategorie, które przygotowaliśmy na KPD 2020, który się nie odbył. Oto one:
1. American Pilzner/ Nowofalowy Pils [10-14 blg] – Styl ten jest reinterpretacją klasycznego pilznera, polegającą na zastosowaniu nowych odmian chmielu. Stworzone dla osób, które albo dopiero przekonują się do chmielowych aromatów kojarzonych ze sztandarowymi produktami „piwnej rewolucji” albo tych, którzy już są do nich przekonani, ale na równi z nimi cenią sobie tradycyjne smaki.
2. Weizenbock [16-20 blg] – Mocne, pszeniczne ale o barwie od jasnobursztynowej do rubinowej. Jako reprezentant rodziny koźlaków i jednocześnie piw pszenicznych łączy w sobie charakterystyczne cechy tradycyjnych niemieckich stylów piwnych. W jego smaku i aromacie przeplatają się nuty słodowe o różnorodnym i bogatym charakterze, a także owocowe i przyprawowe.
3. Porter Bałtycki [18-22 blg] – Nie trzeba zbytnio przedstawiać – klasyka sama w sobie nazywany skarbem Polski. Mocny, bogaty, ciemny lager. Wymagający doskonałego warsztatu piwowarskiego.
4. Wariacja na temat Chmielowego kwasa – hoppy sour [8-14 blg] – Powinno być to piwo lekkie, wytrawne, chmielowe i wyraźnie kwaśne. Balans w aromacie powinien być przesunięty w stronę chmielowości, a w smaku w stronę kwaśności. Dodatki powinny uzupełniać smak i aromat, nie całkowicie go dominować. Jest to dość otwarta kategoria i liczymy na pomysły piwowarów.